České pivovary uvařily loni téměř o 7 procent piva méně než v roce 2019.
České pivovary uvařily loni téměř o 7% piva méně než v roce 2019. Klesla také spotřeba na obyvatele, která byla dokonce nejnižší za více než pět desetiletí. Uvedli to v úterý zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven.
Podle svazu, jehož informace zveřejnil deník iDNES.cz, uvařili české pivovary loni 20,1 milionu hektolitrů piva. Ve srovnání s předchozím rokem tak produkce piva klesla o 6,9%.
Spotřeba piva na obyvatele se snížila na 135 litrů, což je nejméně od 60. let minulého století. Za poklesem výroby stojí podle svazu protipandemické omezení, které zasáhly i provoz restaurací v Česku a zahraničí.
Naopak v roce 2019 byla výroba rekordní a dosáhla 21,6 milionu hektolitrů. Jak uvedl předseda svazu František Šámal, takovou situaci ještě nezažil. „Nepamatuji se, že by na tom hostince a restaurace byly tak špatně,“ řekl. Krize se podle něj promítá nejen do obchodních ztrát, ale i do osudů lidí, kteří pivovarnickou tradici jako národní poklad střeží.

V restauracích se loni vypila čtvrtina piv, v roce 2019 to byla třetina. Svou činnost ukončilo podle svazu 500 hostinců a letos se čekají další stovky. Negativní vliv na sektor má podle svazu nejen zavření restaurací, ale i zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti nebo rušení sportovních a kulturních akcí.
Loni poprvé po devíti letech klesl i export. Pokles dosáhl 381 milionů na přibližně 5 milionů hektolitrů.
Výrazný pokles spotřeby pociťují zejména malé pivovary. Ty vyrábějí méně piva a jejich provoz je tak dražší. „Loni klesla celková výroba přibližně o 8%, avšak výroba v minipivovarů až o 30%,“ řekl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Pro tyto pivovary to znamená obrovský ekonomický propad.